/** OUTBRAIN PIXEL **/

Vitamin D: zakaj ga potrebujemo za zdravo življenje

Za vitamin D ste najbrž že slišali, kajne? Ta pomemben vitamin ima precejšen vpliv na naše splošno zdravje in dobro počutje. Poglejmo, zakaj je tako pomemben in kako lahko koristi našemu telesu.

Z vitaminom D tudi do boljšega razpoloženja

Vitamin D je izjemno pomemben za naše kosti in zobe. Zakaj? Ključna minerala za ohranjanje zdravih kosti sta kalcij in fosfor, vitamin D pa našemu telesu pomaga absorbirati ta pomembna minerala. Zdrave in močne kosti pomenijo tudi manjše tveganje za razvoj bolezenskih stanj, kot je npr. osteoporoza.

V hladnejših letnih časih in prehodnem obdobju občutnih temperaturnih razlik je še toliko bolj pomembno, da okrepimo naš imunski sistem. V boju proti okužbam in boleznim lahko telesu pomagamo tudi z vitaminom D. Kaj pa vpliv na naše psihično počutje? Nizke ravni vitamina D so lahko povezane z depresijo in anksioznostjo. Vitamin D namreč našemu telesu pomaga pri proizvodnji nevrotransmiterjev. Eden takšnih je serotonin, ki je še kako pomemben za naše razpoloženje.Velika večina odraslih se sploh ne zaveda, da jim tega vitamina primanjkuje

Število ljudi, ki jim primanjkuje vitamina D, je precejšnje. Zelo težko ga je namreč dobiti zgolj preko hrane ali z nastavljanjem soncu. Najbrž ste ob pomladnem »martinčkanju« že kdaj pomislili na vitamin D. Če ste – prav imate. Sonce je sicer odličen način za pridobivanje vitamina D, vendar pa s sončenjem žal ne moremo pridobiti dovoljšnje količine, sploh pa ne v našem toplotnem pasu.

Tu namreč vitamina D nastaja dovolj le od marca do oktobra. Poleg tega pa bi se morali soncu izpostaviti trikrat na teden, če bi želeli zadostiti potrebi po vitaminu D. To bi se seveda zgodilo le v primeru, da pri tem ne bi uporabili nikakršne zaščite oz. zaščitne kreme. Takšno izpostavljanje soncu pa po drugi strani ni priporočljivo, saj lahko privede do kožnih bolezni.

Na količino vitamina, ki ga proizvede naše telo, vplivajo tudi določeni dejavniki. Ljudje s temnejšo kožo morda ne bodo mogli proizvesti toliko vitamina D iz sončne svetlobe kot tisti s svetlejšo kožo. Pomemben dejavnik je lahko tudi starost, saj naše telo s staranjem postaja manj učinkovito pri proizvodnji vitamina D.

Za pretirano sončenje se torej ne bomo odločili, kako pa je z vnosom vitamina D preko hrane? Določeno količino vitamina D lahko pridobimo iz hrane. Dobri viri vitamini so npr. mastne ribe, kot sta losos in tuna ter druga obogatena živila, npr. mleko in žita. Vsekakor moramo ta živila vključiti v našo prehrano, vendar pa za zadosten vnos vitamina D to ne bo dovolj. Da bi to dosegli, bi morali vsak dan pojesti velik kos lososa, s tem pa bi na drug način ogrozili svoje zdravje. Za zaščito kosti potrebujemo dnevno 800–1.000 enot D-vitamina, kar ustreza 20–25 mcg D-vitamina.Zgolj s sončenjem in prehrano torej ne bo šlo. Kako pa lahko poskrbimo za zadosten vnos vitamina D, ki bo telesu pomagal pri ohranjanju psihičnega in fizičnega zdravja? Da bo količina vitamina D, potrebna za naše zdravje in dobro počutje, zadostna, si pomagajmo z jemanjem prehranskih dopolnil. Prehranska dopolnila in dodatki, kot je HEKA Vitamin D3, nam bodo pomagala, da bo količina vitamina D v našem telesu nedvomno zadostna. Kljub jemanju dopolnil pa moramo v prvi vrsti seveda nenehno vzdrževati zdrav življenjski slog, se dovolj gibati in skrbeti za pestro in uravnoteženo prehrano.

SORODNE VSEBINE

5 nasvetov za boljše razpoloženje

5 nasvetov za boljše razpoloženje

Vstopi v svet pozitivnih sprememb in odkrij ključ do boljšega razpoloženja tudi v jesenskih dneh. Življenje ti gotovo vsak dan postavlja izzive, a obstajajo preprosti nasveti za boljše razpoloženje, ki lahko naredijo veliko razliko.

Vitamin D: kakšna je njegova vloga v hladnejših dneh

Vitamin D: kakšna je njegova vloga v hladnejših dneh

Ker zima že pošteno trka na tvoja vrata in so dnevi vse krajši, bomo znova govorili o zelo pomembnem vitaminu, ki mu nekateri pravijo tudi »sončni vitamin.« To je seveda vitamin D. Preberi si, kakšna je njegova vloga v zimskih mesecih.

6 nasvetov kako okrepiti imunski sistem

6 nasvetov kako okrepiti imunski sistem

Tempo življenja je v današnjih časih izjemno hiter. Te zanima, kako lahko kar se da učinkovito zaščitiš svoje telo pred zunanjimi vplivi? Močen imunski sistem bo poskrbel za tvoje zdravje in dobro počutje.

Poškodbe pri športu: kako jih preprečiti

Poškodbe pri športu: kako jih preprečiti

Ukvarjanje s športom je odlično sredstvo, s katerim lahko ohraniš svoje telo v formi, vendar je tveganje za poškodbe tvoj stalni spremljevalec. Dobra novica je, da lahko s proaktivnim pristopom preprečiš veliko športnih poškodb. Preberi si kako!

NE SPREGLEJTE