Vitamin D: kakšna je njegova vloga v hladnejših dneh

Ker zima že pošteno trka na tvoja vrata in so dnevi vse krajši, bomo znova govorili o zelo pomembnem vitaminu, ki mu nekateri pravijo tudi »sončni« vitamin. To je seveda vitamin D. Vitamin D ima, sploh v hladnejših mesecih, veliko pozitivnih učinkov za tvoje zdravje. Nekaj splošno znanih pozitivnih dejavnikov njegovega delovanja vključuje podporo tvojemu imunskemu sistemu in dvig razpoloženja. Če želiš izvedeti še več, beri dalje.

Kaj sploh je vitamin D?

Vitamin D je naziv za skupino maščobotopnih snovi, ki imajo v telesu različne biološke funkcije. Vitamin D igra ključno vlogo pri tvojem počutju, bistven pa je tudi za zdravje kosti, saj pomaga pri absorpciji kalcija in spodbuja rast kosti. Poleg tega Vitamin D podpira tvoj imunski sistem, uravnava rast celic in celo pomaga pri lajšanju vnetij. Za razliko od drugih vitaminov ga lahko sintetiziraš s pomočjo izpostavljenosti soncu, zato je pridobivanje zadostne količine še toliko bolj pomembno v zimskih mesecih, ko je sončne svetlobe manj in so sloji oblačil debelejši.

Pomanjkanje sonca v zimskih mesecih

V zimskem času se sonce sramežljivo skriva, kar lahko vpliva na več stvari. Ta sezonska sprememba ne vpliva le na tvoje razpoloženje, ampak tudi na tvoje zdravje. S krajšimi dnevi je tvoja izpostavljenost UV žarkom, ki so ključni za sintezo vitamina D, močno zmanjšana. To lahko privede do zmanjšanja ravni tega vitamina, kar lahko oslabi kosti in imunski sistem. Sonce pa ne skrbi le za pravšnjo dozo vitamina D, ampak lahko izboljša tudi tvoje razpoloženje. Spodbuja proizvodnjo serotonina, nevrotransmitorja dobrega počutja in tako skrbi, da so otožni zimski dnevi, vsaj malo bolj veseli. Priporočljivo je, da takoj ko vstaneš, prejmeš vsaj 15 minut sončne svetlobe.Vitamin D lahko izboljša tvoje razpoloženje

Vitamin D je lahko tvoje skrito orožje do boljšega razpoloženja. Pogosto ga povezujejo z veselim stanjem uma, saj v tvojem telesu deluje kot dirigent, ki orkestrira simfonijo kemikalij, povezanih z dobrim razpoloženjem, vključno s serotoninom, ki je znan kot nevrotransmitor dobrega počutja. S podpiranjem zdravja in delovanja možganov lahko vitamin D pomaga odgnati otožnost, zaradi česar je bistven, a pogosto spregledan zaveznik v tvojem naboru orodij za upravljanje z razpoloženjem.

Podpira delovanje imunskega sistema

Vitamin D ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Deluje kot trener v ozadju, ki v boju z mikrobi ohranja celice tvojega telesa »v formi« in pripravljene na akcijo. Dovolj tega vitamina, še posebej v hladnih dneh, lahko resnično naredi razliko, saj ohranja tvoj imunski sistem močen in pripravljen na soočenje z vsemi bacili, ki ti pridejo nasproti. Še več nasvetov o tem, kako lahko zaščitiš svoj imunski sistem, pa najdeš tukaj.Vitamin D ohranja zdravje tvojih kosti in zob

Vitamin D je ključnega pomena za ohranjanje zdravih kosti in zob. Skrbi, da kalcij, ki ga zaužiješ s hrano, pride naravnost tja, kjer je najbolj potreben. Zagotavlja torej, da kalcij najde svoje pravo mesto v tvojem telesu in s tem nudi podporo kostem in ohranja tvoje zobe bele in močne.

Ali zaužiješ dovolj vitamina D?

Vitamin D je med hranili nekakšen samotar, saj ga naravno ne najdemo v veliko živilih. Mastne ribe, kot sta losos in skuša, so med redkimi, ki se ponašajo s tem vitaminom. Na seznam živil, ki ga vsebujejo, sodijo tudi rumenjaki, nekateri mlečni izdelki, pomarančni sok in žita. Še posebej v hladnejših mesecih lahko svoji prehrani dodaš prehransko dopolnilo HEKA Vitamin D, ki ima visoko vsebnost tega vitamina in je odlične kakovosti. Če pa nisi pristaš klasičnih tablet, pa lahko Vitamin D najdeš tudi v naših slastnih gumijih in sicer v izdelkih HEKA Immunity Gummies in HEKA Multivitamin Gummies.

Ko bo zima še močneje potrkala na tvoja vrata, ne pozabi, da je vitamin D tvoj skriti varuh in pomočnik v temnih zimskih mesecih. Poskrbi, da ga v svoje telo vneseš dovolj, bodisi s hrano ali izpostavljenostjo soncu bodisi preko prehranskih dopolnil. To zimo naj »sončni« vitamin postane tvoj zaveznik proti mrazu, ki krepi tvoje kosti, dviguje razpoloženje in ohranja tvoj imunski sistem močan!

SORODNE VSEBINE

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Se soočaš z bolečinami v sklepih? Te to ovira pri vsakodnevnih opravilih? S težavami v sklepih se spopada veliko število ljudi. V tem zapisu bova raziskala svet sklepov – od tega, kako delujejo in zakaj so ključni zate, do razlogov za njihove bolečine.

NE SPREGLEJTE