Vitamin C, superjunak med vitamini

Ko pomislimo na imunski sistem, pomislimo na vitamin C, nato pa najbrž na limone, pomaranče in tako naprej. Se strinjate? Vitamin C je eno najpomembnejših hranil za naše telo in ima ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja in dobrega počutja.

Od zaščite celic do proizvodnje kolagena

Zakaj je vitamin C tako pomemben? To hranilo je antioksidant, kar pomeni, da pomaga zaščititi naše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo naše celice in nastajajo kot stranski produkt različnih procesov v našem telesu, kot sta prebava in metabolizem. Vitamin C pomaga nevtralizirati te proste radikale in preprečuje, da bi povzročili škodo. Vitamin C je prav tako potreben za rast, razvoj in obnovo telesnih tkiv. Pomaga proizvajati kolagen, beljakovino, ki je bistvena za zdravo kožo, kosti in hrustanec. Kolagen je pomemben tudi za celjenje ran, saj telesu pomaga pri oblikovanju novega tkiva.

Večina ljudi ob vitaminu C seveda najprej pomisli na imunski sistem. Drži, ta vitamin pomaga okrepiti imunski sistem, to pa je še posebej pomembno v času prehladnih obolenj. Vitamin C pomaga pri spodbujanju proizvodnje belih krvnih celic, ki so odgovorne za boj proti okužbam in boleznim, poleg tega pa tudi izboljša delovanje teh belih krvnih celic, zaradi česar pa so učinkovitejše pri ohranjanju zdravja.

Koliko C vitamina potrebujemo?

Večina živali lahko vitamin C sintetizira sama, človek pa je ena izmed izjem in mora vitamin C vnesti s hrano. To storimo predvsem s sadjem in zelenjavo. Priporočena dnevna doza vitamina C je 80 mg, v času viroz ga lahko vnesemo vse do 2000 mg dnevno. Pomembno je, da ga uživamo redno.

Če ne zaužijemo dovolj vitamina C, lahko pride do tveganja za različne zdravstvene težave. Ena najbolj znanih bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje vitamina C, je skorbut. Ta bolezen je bila v preteklosti pogosta med mornarji, ki so veliko časa preživeli na ladjah, kjer niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave. Skorbut lahko povzroči utrujenost, šibkost, bolečine v sklepih in krvavenje dlesni.

Pri skrbi za zdravje in dobro počutje na vitamin C torej nikakor ne smemo pozabiti. Kako lahko zagotovimo, da bo vnos vitamina zadosten? Začnimo s pestro prehrano, ki naj vsebuje veliko sadja in zelenjave. Med najboljšimi viri vitamina C so citrusi (pomaranče, grenivke …), pa tudi kivi, jagode in paprika. Bogati z vitaminom C so tudi brokoli, cvetača in brstični ohrovt.

Če se vam zdi, da samo s prehrano telesu ne boste mogli zagotoviti dovolj vitamina C, pa razmislite o jemanju dodatka. Prehranska dopolnila in dodatki, kot je HEKA Vitamin C 1000, bodo poskrbeli za zadostno količino vitamina C.

Superjunak med vitamini

Vitamin C je bistveno hranilo, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Od krepitve našega imunskega sistema do podpore pri proizvodnji kolagena in še bi lahko naštevali. Poskrbimo, da ga bomo zaužili dovolj s prehrano ali dodatki, saj bomo s tem naredili korak do bolj zdravega življenja.

SORODNE VSEBINE

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Se soočaš z bolečinami v sklepih? Te to ovira pri vsakodnevnih opravilih? S težavami v sklepih se spopada veliko število ljudi. V tem zapisu bova raziskala svet sklepov – od tega, kako delujejo in zakaj so ključni zate, do razlogov za njihove bolečine.

NE SPREGLEJTE