/** OUTBRAIN PIXEL **/

Vitamin C, superjunak med vitamini

Ko pomislimo na imunski sistem, pomislimo na vitamin C, nato pa najbrž na limone, pomaranče in tako naprej. Se strinjate? Vitamin C je eno najpomembnejših hranil za naše telo in ima ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja in dobrega počutja.

Od zaščite celic do proizvodnje kolagena

Zakaj je vitamin C tako pomemben? To hranilo je antioksidant, kar pomeni, da pomaga zaščititi naše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo naše celice in nastajajo kot stranski produkt različnih procesov v našem telesu, kot sta prebava in metabolizem. Vitamin C pomaga nevtralizirati te proste radikale in preprečuje, da bi povzročili škodo. Vitamin C je prav tako potreben za rast, razvoj in obnovo telesnih tkiv. Pomaga proizvajati kolagen, beljakovino, ki je bistvena za zdravo kožo, kosti in hrustanec. Kolagen je pomemben tudi za celjenje ran, saj telesu pomaga pri oblikovanju novega tkiva.

Večina ljudi ob vitaminu C seveda najprej pomisli na imunski sistem. Drži, ta vitamin pomaga okrepiti imunski sistem, to pa je še posebej pomembno v času prehladnih obolenj. Vitamin C pomaga pri spodbujanju proizvodnje belih krvnih celic, ki so odgovorne za boj proti okužbam in boleznim, poleg tega pa tudi izboljša delovanje teh belih krvnih celic, zaradi česar pa so učinkovitejše pri ohranjanju zdravja.

Koliko C vitamina potrebujemo?

Večina živali lahko vitamin C sintetizira sama, človek pa je ena izmed izjem in mora vitamin C vnesti s hrano. To storimo predvsem s sadjem in zelenjavo. Priporočena dnevna doza vitamina C je 80 mg, v času viroz ga lahko vnesemo vse do 2000 mg dnevno. Pomembno je, da ga uživamo redno.

Če ne zaužijemo dovolj vitamina C, lahko pride do tveganja za različne zdravstvene težave. Ena najbolj znanih bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje vitamina C, je skorbut. Ta bolezen je bila v preteklosti pogosta med mornarji, ki so veliko časa preživeli na ladjah, kjer niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave. Skorbut lahko povzroči utrujenost, šibkost, bolečine v sklepih in krvavenje dlesni.

Pri skrbi za zdravje in dobro počutje na vitamin C torej nikakor ne smemo pozabiti. Kako lahko zagotovimo, da bo vnos vitamina zadosten? Začnimo s pestro prehrano, ki naj vsebuje veliko sadja in zelenjave. Med najboljšimi viri vitamina C so citrusi (pomaranče, grenivke …), pa tudi kivi, jagode in paprika. Bogati z vitaminom C so tudi brokoli, cvetača in brstični ohrovt.

Če se vam zdi, da samo s prehrano telesu ne boste mogli zagotoviti dovolj vitamina C, pa razmislite o jemanju dodatka. Prehranska dopolnila in dodatki, kot je HEKA Vitamin C 1000, bodo poskrbeli za zadostno količino vitamina C.

Superjunak med vitamini

Vitamin C je bistveno hranilo, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Od krepitve našega imunskega sistema do podpore pri proizvodnji kolagena in še bi lahko naštevali. Poskrbimo, da ga bomo zaužili dovolj s prehrano ali dodatki, saj bomo s tem naredili korak do bolj zdravega življenja.

SORODNE VSEBINE

8 zabavnih nasvetov za dvig energije

8 zabavnih nasvetov za dvig energije

Se ti kdaj zdi, da imaš »prazne baterije«? Se zjutraj težko upreš gumbu za dremež? Se včasih počutiš, kot da se nikakor ne moreš zbuditi? Če si na katerokoli vprašanje odgovoril/a z DA, beri dalje! Da bo nivo tvoje energije višji, smo zbrali 8 zabavnih nasvetov za dvig energije, ki ti lahko pri tem pomagajo.

Gumiji – hit med prehranskimi dopolnili

Gumiji – hit med prehranskimi dopolnili

Če pogosto bereš naše zapiše, že veš, da ti želimo pomagati pri skrbi za zdravje in dobro počutje. To je včasih težko, saj je naš vsakdanji tempo pogosto hiter, dnevi pa dolgi, naporni in stresni. Skrb za telo lahko tako hitro postavimo na stranski tir, zato je priporočljivo, da telesu pomagamo s prehranskimi dopolnili. Kaj pa, če nismo ljubitelji tablet ali kapsul? Zate imamo odlično novico, to ni več potrebno!

Kako do mirnega in kakovostnega spanca

Kako do mirnega in kakovostnega spanca

Dandanes je kakovosten spanec še pomembnejši kot kadarkoli prej. Zaradi vseh izzivov, ki nam jih prinaša hiter tempo življenja, se je pogosto težko sprostiti in se pripraviti na mirno noč. Kako do mirnega in kakovostnega spanca?

5 nasvetov za dober začetek dneva

5 nasvetov za dober začetek dneva

Zbrali smo 5 nasvetov za dober začetek dneva. Ker vemo, da se zjutraj ponavadi mudi, ti predlagamo takšne, ki ti ne bodo vzeli veliko časa. 

NE SPREGLEJTE