Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane? Ali pa med tistimi, ki novo leto proslavijo z obilico alkohola? To sta le dve od slabih navad, ki lahko vplivata na tvoj imunski sistem. Poleg tega po navadi med prazniki zanemarimo tudi spanec in gibanje. Čas za praznike je čas za sprostitev in prav je tako. Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem. Nimamo sicer recepta za odganjanje novoletnega mačka, nekaj uporabnih nasvetov pa lahko vseeno najdeš spodaj.

Prenajedanje in slaba prehrana

Paziš na to, koliko poješ? Sploh v času praznikov se velikokrat prepustimo mastni in procesirani hrani. Pojemo več, kot bi dejansko potrebovali. Slaba in mastna hrana vpliva na mnogo stvari. Lahko poslabša tvoje počutje, naredi občutke zaspanosti, škoduje prebavi in slabi tvoj imunski sistem. Te negativne učinke lahko preprečiš tako, da se držiš načela zmernosti. Raje pojej več manjših obrokov in končaj, ko imaš občutek skorajšnje sitosti. Ne zanemari vnosa zelenjave in vlaknin. Uravnotežena prehrana je ključ do dobrega počutja, tudi med prazniki.

Alkohol

Prekomerno uživanje alkohola lahko oslabi tvoj imunski sistem. Čas novoletnih praznovanj je tudi čas, ko se popijejo velike količine alkohola. Čeprav je prav, da se znaš tudi sprostiti in uživati v dobri novoletni zabavi, vseeno poskrbi, da bo tvoj vnos alkohola v mejah zmernosti. Med uživanjem alkohola poskušaj piti tudi čim več vode. Po naporni in neprespani noči pa tvoje telo potrebuje tudi hranila, ki vsaj delno omilijo mačka. Dodaten vnos vitamina C lahko pomaga tvojemu telesu pri zmanjšanju utrujenosti, več pa si preberi v naslednjem odstavku.Kakšno vlogo ima vitamin C?

Vitamin C je eden ključnih vitaminov, ko je govora o močnem imunskem sistemu. Deluje tudi kot močan antioksidant, ki ščiti celice pred škodljivimi prostimi radikali. Po divji zabavi je tvoje telo ranljivo in zato potrebuje še dodatno skrb. HEKA Vitamin C poskrbi za manj utrujenosti, močnejši imunski sistem in več energije. Pomembno je, da telesu zagotoviš zadosten vnos tega vitamina in tako poskrbiš za celostno zdravje.

Immunity gumiji, odlična podpora za imunski sistem

Mešanica vitaminov v HEKA Immunity gumijih bo tvojemu imunskemu sistemu zagotovila najboljšo možno podporo. Okusni bonboni bodo poskrbeli za močan imunski sistem in pomagali pri zaščiti pred oksidativnim stresom ter zmanjševanju utrujenosti. Verjetno se tudi tebi pripeti, da je v določenem obdobju slabih navad malo več in takrat pridejo na vrsto naši gumiji. Zaužij HEKA Immunity gumi bonbon in se poslovi od nadležnih prehladov ter pomanjkanja energije.Neurejen spanec

Strokovnjaki so si enotni, da je kakovosten spanec ena izmed najbolj pomembnih stvari za dobro kakovost življenja. Neurejen spanec lahko vpliva tudi na zdravje tvojega imunskega sistema. Poleg tega slab spanec vpliva na raven tvoje energije in na splošno dobro počutje.Priporočljivo je, da spiš od 7 do 9 ur na dan in tako daš telesu čas, da se regenerira po napornem dnevu. Pred spanjem se izogibaj uporabi elektronskih naprav in poskrbi, da ne uživaš večjih obrokov. Še več nasvetov za dober spanec, pa najdeš tukaj.

Premalo gibanja

V prazničnem času, sploh pozimi, radi pozabimo na gibanje. To je po eni strani logično, saj je zunaj mraz, raven tvoje energije je nižja, končno imaš čas zase in zato gibanje zanemariš. Redno gibanje, tudi pozimi, je zelo pomembno za ohranjanje dobrega počutja in močnega imunskega sistema. Nekako je treba pokuriti vse dodatne kalorije, ki smo jih pridobili na božični večerji, kajne? O tem, kateri načini telovadbe so primerni tudi za zimski čas, smo že pisali tukaj.

Želim ti, da se med prazniki sprostiš in čas preživiš s svojimi najbližjimi. Naj bo to tudi čas za zabavo in druženje. Pa vendar, drži se pravila zmernosti in tako poskrbi tudi za svoje telo. Tvoj imunski sistem je v tem času še bolj na udaru in ranljiv, zato upoštevaj naše nasvete. Pa srečno in zdravo novo leto 2024!

SORODNE VSEBINE

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Se soočaš z bolečinami v sklepih? Te to ovira pri vsakodnevnih opravilih? S težavami v sklepih se spopada veliko število ljudi. V tem zapisu bova raziskala svet sklepov – od tega, kako delujejo in zakaj so ključni zate, do razlogov za njihove bolečine.

10 znakov, da imate dobro zdravje

10 znakov, da imate dobro zdravje

V današnjem hitrem tempu življenja je bistveno prepoznati, kaj ti telo sporoča o tvojem zdravju. Od urejene prebave in čvrstih las, do dobrih vzorcev spanja in zdrave kože – vsak izmed teh znakov je pomemben kazalnik, ki ti pomaga razumeti, kako dobro skrbiš za svoje zdravje.

NE SPREGLEJTE