Kolagen: Zakaj je pomembno poznati razliko

V današnjem času se skrb za zdravje in dobro počutje v naših življenjih pomika navzgor po lestvici prioritet. Ljudje se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je skrbeti za lastno zdravje, tako psihično kot fizično, poleg tega vedno bolj razumemo pomen preventive, nemalokrat pa iščemo načine, kako upočasniti staranje. Eden izmed načinov za to je uživanje kolagena, “vrelca mladosti za telo in duha”.

Kolagen, ključ do mladostnega videza?

Vprašanje, kako ustaviti proces staranja, buri duhove že mnogo let. Odgovora na to vprašanje ni, znanje o delovanju človeškega telesa pa je privedlo do odgovorov, kako ga upočasniti. Med najpogostejšimi je uživanje kolagena, beljakovine, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in videza kože, las, nohtov, kosti in sklepov. Prepričanje, da začne tvorba kolagena upadati šele v poznejših letih, je napačno, to se namreč zgodi že po 20. letu starosti.

Vemo, kaj potrebuje naše telo?

Večina ljudi o tej pomembni beljakovini ne ve veliko, čeprav je tako znanje skorajda potrebno, še posebej, če razmišljamo o uživanju kolagenskih dodatkov. Kolagen predstavlja kar tretjino telesne sestave in je tako najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, tipov kolagena pa je več. Kolagen tipa I je prisoten v kitah, vezeh in kosteh, kjer po načelu vrvi ustvarja močna vlaknasta tkiva. Kolagen tipa II najpogosteje najdemo v hrustancu, kolagen tipa III pa je prisoten predvsem v tkivih z elastičnimi lastnostmi. Ti tipi kolagena predstavljajo največ kolagena v telesu, sicer jih poznamo še več, kar 16.

Priljubljena izbira v industriji lepote in zdravja

Na kolagen najpogosteje pomislimo, ko govorimo o videzu kože. V naravnem procesu staranja plast termisa po 20. letu namreč vsako leto proizvede en odstotek manj kolagena. Koža je manj elastična, to pa povzroči gubanje in povešenost, zato ni presenetljivo, da so kolagenski dodatki našli svoje mesto v industriji lepote in zdravja. Glavni sestavni del kože sta kolagen tipa I in III, skupaj predstavljata več kot 90 odstotkov kolagena, ki ga najdemo v telesu. Na tem mestu velja omeniti ribji kolagen, ki spada pod kolagen tipa I. V lepotni industriji je zelo priljubljen, saj se lahko absorbira do 1,5-krat učinkoviteje. Če govorimo o vadbi in okrevanju mišic, pa moramo omeniti goveji kolagen, ki poleg kolagen tipa I vsebuje tudi kolagen tipa III.

V boj proti staranju

Potrebno se je zavedati, da procesa staranja ne moremo preprečiti, obstaja pa mnogo načinov za to, kako lahko telesu pri tem priskočimo na pomoč. To lahko v prvi vrsti storimo s pestro in uravnoteženo prehrano ter telesno aktivnostjo, da pa bi telesu nedvomno omogočili vse, kar potrebuje, pa je smiselno razmisliti tudi o uživanju prehranskih dopolnil. Izbira je zares velika, pomembno pa je, da se o posameznem izdelku dobro pozanimamo, saj bomo lahko le tako prepričani, da smo telesu zagotovili samo najboljše. Ne glede na to, ali želimo izboljšati svojo kožo, sklepe ali splošno zdravje, je o dodajanju za telo tako pomembne beljakovine, kot je kolagen, zagotovo vredno razmisliti.

Prednosti HEKA kolagena:

Kolagen v naši ponudbi:

SORODNE VSEBINE

Kofein, naravni ojačevalec energije

Kofein, naravni ojačevalec energije

Poleg tega, da nas ohranja budne, ima kofein še mnoge druge prednosti. Preberite, kako lahko izboljša vaš vsakdan in kako vam lahko pomaga pri vadbi.

Cink, mineral za zdrav življenjski slog

Cink, mineral za zdrav življenjski slog

Cink je kljub svoji pomembni vlogi za naše počutje pogosto spregledan. Ta esencialen mineral ima ogromno pozitivnih lastnosti. Spoznajte vpliv cinka na naše telo in dobro počutje.

Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu

Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu

Preverite, kako lahko magnezij pripomore k izboljšanju vašega počutja in spoznajte ključno vlogo, ki jo ima ta pomemben mineral pri uravnavanju metabolizma in splošnem zdravju. Spoznajte načine, kako lahko vnos magnezija povečate z ustrezno prehrano in kako vam lahko pri tem pomagajo prehranska dopolnila.