Kofein, naravni ojačevalec energije

Ste med tistimi, ki ne morejo začeti dneva brez skodelice kave ali čaja? No, niste edini! Ste vedeli, da se količina kofeina v skodelici kave razlikuje glede na vrsto kavnega zrna in način kuhanja? Skodelica kave v povprečju vsebuje približno 95 mg kofeina.

Kofein je stimulans, ki se pogosto uživa v različnih oblikah, kot so kava, čaj in čokolada. Je priljubljena sestavina, ki je postala del našega vsakdana. Čeprav ga ponavadi povezujemo z »boostom« energije, ima tudi druge prednosti. Kako lahko koristi našemu zdravju?

Povečana energija in budnost

Ena najbolj očitnih prednosti kofeina je zagotova ta, da poveča našo energijo in budnost. Ko zaužijemo kofein, ta blokira delovanje adenozina, kemikalije, zaradi katere se počutimo utrujeni. To vodi do povečanja možganske aktivnosti, to pa nam lahko pomaga, da se počutimo bolj budni in pozorni.

Izboljšana fizična zmogljivost

Dokazano je, da kofein izboljša telesno zmogljivost. Zaužitje kofeina poveča nastajanje adrenalina, hormona, ki naše telo pripravi na telesno aktivnost. To lahko povzroči večjo moč, vzdržljivost in splošno učinkovitost. Kako lahko vpliva na naše telo, pove tudi dejstvo, da ga je Mednarodni olimpijski komite v 60. letih 20. stoletja dejansko obravnaval kot zdravilo za izboljšanje učinkovitosti. Kasneje so ga črtali s seznama prepovedanih substanc.

Pomoč pri hujšanju

Kofein pospešuje metabolizem in zavira apetit, zato je lahko koristen tudi pri izgubi teže. Ko ga zaužijemo, to pospeši našo presnovo, kar nam lahko čez dan pomaga porabiti več kalorij. Zanimivo pri tem je, da so nekatere študije pokazale, da je kofein bolj učinkovit pri izgubi teže pri ženskah kot pri moških. Kofein ima tudi antioksidativne lastnosti in tako varuje naše celice pred oksidativnim stresom.

Izboljšano razpoloženje in kognitivne funkcije

Poleg fizičnih koristi kofein tudi izboljšuje razpoloženje in kognitivne funkcije. Kofein namreč poveča proizvodnjo dopamina in drugih nevrotransmiterjev, to pa lahko izboljša razpoloženje in kognitivne funkcije.  

Ravno zaradi mnogih pozitivnih učinkov na telo in dobro počutje je del družine HEKA tudi Caffeine Shot. To prehransko dopolnilo je odlična izbira za vse, ki iščejo zdrav in naraven nadomestek saharoze, ki se ukvarjajo s športom in potrebujejo naravne ojačevalce energije. Sladek okus datljevega sirupa zakrije grenkobo kofeina, zato je HEKA Caffeine Shot okusen tudi tistim, ki kave na marajo.

Kofein je vsestranska in učinkovita snov, ki lahko na več načinov koristi našemu zdravju – od povečanja energije in budnosti do zaščite naših celic pred oksidativnim stresom.

Pomembno je, da ga uživamo v zmernih količinah in upoštevamo lastno toleranco, zato moramo poslušati svoje telo, s tem pa bomo zagotovili, da izkoristimo vse, kar nam kofein ponuja. 

SORODNE VSEBINE

TOP 5 spomladanskih aktivnosti na prostem

TOP 5 spomladanskih aktivnosti na prostem

Končno smo dočakali lepše vreme, ki je kot nalašč za preživljanje prostega časa v naravi. TOP 5 spomladanskih aktivnosti na prostem ima vrsto blagodejnih učinkov na naše zdravje in dobro počutje. Preverite, kakšne.

Cink, mineral za zdrav življenjski slog

Cink, mineral za zdrav življenjski slog

Cink je kljub svoji pomembni vlogi za naše počutje pogosto spregledan. Ta esencialen mineral ima ogromno pozitivnih lastnosti. Spoznajte vpliv cinka na naše telo in dobro počutje.

Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu

Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu

Preverite, kako lahko magnezij pripomore k izboljšanju vašega počutja in spoznajte ključno vlogo, ki jo ima ta pomemben mineral pri uravnavanju metabolizma in splošnem zdravju. Spoznajte načine, kako lahko vnos magnezija povečate z ustrezno prehrano in kako vam lahko pri tem pomagajo prehranska dopolnila.