Bodite pozorni, kateri tip magnezija jemljete kot prehransko dopolnilo – niso vsi enaki!

Na magnezij najpogosteje pomislimo, ko občutimo mišične krče. Ta pomemben mineral pa je koristen še za mnogo več, saj sodeluje pri več kot tristo kemičnih reakcijah v telesu. Pomaga nam lahko pri zmanjševanju utrujenosti, poleg tega pa ugodno vpliva na sprostitev. Več kot polovica magnezija v našem telesu se nahaja v naših kosteh, magnezij pa z uravnavanjem ravni kalcija v telesu pripomore k zdravju kosti. Ugodno vpliva tudi na našo kožo, saj pomaga pri uravnavanju proizvodnje kolagena, ta pa je ključnega pomena za zdravje kože, las in nohtov. Če telesu zagotovimo zadostno količino magnezija, bomo s tem pripomogli tudi k boljšemu delovanju našega metabolizma, to pa nam bo pomagalo uravnavati telesno težo in dvigniti nivo naše energije.

Kateri tipi magnezija obstajajo?

Poznamo številne vrste magnezijevih dopolnil, najpogosteje uporabljene pa so: magnezijev citrat, magnezijev oksid in magnezijev glicinat.

Magnezijev citrat

Ta vrsta magnezija je povezana s citronsko kislino in ima relativno visoko biološko uporabnost, to pa pomeni, da ga telo zlahka absorbira. Uporablja se ga tudi zaradi njegovih odvajalnih lastnosti, za lajšanje zaprtja ali podporo črevesju.

Magnezijev oksid

Že ime nam pove, da je ta vrsta magnezija povezana s kisikom. Magnezijev oksid ima visoko vsebnost elementarnega magnezija in zagotavlja veliko količino magnezija.

Magnezijev glicinat

Ta vrsta magnezija je vezana na aminokislino glicin. Ima relativno visoko biološko uporabnost in nežno deluje na prebavni sistem. Magnezijev glicinat se najpogosteje uporablja zaradi pomirjevalnih lastnosti ter kot podpora sprostitvi in spanju.

Poleg naštetih poznamo tudi druge vrste magnezija, npr. magnezijev klorid, sulfat, malat in orotat. Pomembno je, da smo pri razmisleku o izbiri ustreznega dopolnila zelo pozorni na to, kakšen učinek imajo posamezne vrste magnezija.

Kateri je “pravi tip” magnezija?

Najvišjo biološko uporabnost zagotavlja magnezijev citrat. To pomeni, da ga telo zlahka absorbira. Ta vrsta magnezija je ravno zato zelo učinkovita možnost za hitro zvišanje ravni magnezija v telesu, še posebej v primerih, ko je pomanjkanje magnezija zaskrbljujoče.

Zakaj je med posameznimi izdelki na trgu takšna razlika v ceni?

Pri izbiri prehranskega dopolnila moramo biti v prvi vrsti pozorni na sestavine izdelka. Res vsebuje vse, kar potrebuje naše telo? Obstaja veliko proizvajalcev prehranskih dopolnil, ki se ponašajo z nizko ceno, prodajajo pa izdelek z občutno manj koristmi. Zelo je pomembno, da se seznanimo s sestavinami izdelka in da razumemo, kaj to pomeni. Cena izdelka je seveda odvisna tudi od moči izdelka. Večja kot je moč, dražji je izdelek, saj je v močnejših izdelkih uporabljenih več aktivnih sestavin. Če bomo dali prednost ceni pred kakovostjo, se nam to na koncu ne bo izplačalo.

Magnezijeve šumeče tabletke so neučinkovite

Ste tudi vi med tistimi, ki prehranska dopolnila jemljejo kar kot šumeče tablete, ki se raztopijo v vodi? Če želite telesu resnično zagotoviti, kar potrebuje za optimalno delovanje, to ni najbolj ustrezna rešitev. Preprosto povedano – od jemanja šumečih tablet ne bo veliko koristi, saj so v primerjavi z drugimi oblikami dodatkov neučinkovite. Zakaj? 

Telo bo absorbiralo manj magnezija. Za normalno absorpcijo v želodcu magnezij potrebuje kislo okolje. Šumeče tablete pogosto vsebujejo citronsko kislino ali druga sredstva – ta sredstva med raztapljanjem v vodi povzročijo šumenje, to pa lahko poveča pH nastale raztopine. Ta višji pH lahko nato zmanjša topnost magnezija, to pa vpliva na njegovo absorpcijo. Šumeče tablete pogosto vsebujejo magnezijev oksid, ki ima nižjo uporabnost kot druge vrste magnezija. Prav tako je slabše topen v vodi, telo pa ga ne absorbira učinkovito. Na absorpcijo ali učinkovitost magnezija lahko slabo vplivajo tudi druge sestavine, ki jih vsebujejo šumeče tablete, npr. arobe, sladila ali veziva.

  Kakšna je razlika med šumečimi tabletami in navadnimi tabletami?

  Navadne tablete so zelo preproste za uživanje, saj jih lahko z nekaj tekočine zaužijemo kjerkoli. Šumeče tablete moramo navadno raztopiti v več tekočine, to pa ni vedno najbolj priročno, še posebej, če okusa šumeče pijače sploh ne maramo.

  Ljudje pogosto ne vedo, da uživanje šumečih tablet prinaša tudi tveganje za neželene učinke v prebavilih, celo napenjanje ali drisko. Pri jemanju navadnih tablet tega tveganja ni, poleg tega pa bomo z uživanjem navadnih tablet ali kapsul telesu zagotovili optimalno in enakomerno oskrbo z magnezijem skozi ves dan. Šumečim tabletam so ponavadi dodane sestavine za izboljšanje okusa. Te sestavine ne prinašajo nikakršnih koristi, zato se jim je bolje izogniti.

  HEKA magnezij

  Izdelki družine HEKA slovijo po visoki vsebnosti učinkovin in visokokakovostnih surovinah, to jim namreč zagotavlja maksimalno moč. HEKA Magnezij + B6 v kapsulah je zasnovan tako, da zagotavlja kar najboljšo absorpcijo, tako da bo vaše telo zares dobilo vse, kar potrebuje za optimalno delovanje. Magneziju je dodan tudi vitamin B6, ki je v tej kombinaciji še močnejši in učinkovitejši.

  Akcija!

  HEKA Magnezij + B6 500 mg, 30 kapsul

  Original price was: 9,99 €.Current price is: 6,90 €.

  Prehransko dopolnilo HEKA Magnezij + B6 poleg magnezija vsebuje tudi vitamin B6, ki je v tej sinergistični kombinaciji še močnejši in učinkovitejši. Delovanje vitamina B6 je še posebej pomembno na področju normalnega delovanja živčnega sistema, predvsem takrat, ko smo psihično utrujeni. Pomaga tudi pri normalni presnovi beljakovin in glikogena ter normalni psihološki funkciji. Z rednim vnosom hranil pokrijemo približno 60 % potrebne dnevne količine magnezija, zato so dodatki potrebni za normalen proces delovanja celic v telesu.

  Zanimive vsebine

  Vaje in aktivnosti, ki pokurijo največ kalorij

  Vaje in aktivnosti, ki pokurijo največ kalorij

  Januar je po navadi čas, ko začneš z izpolnjevanjem novoletnih zaobljub. Te so velikokrat povezane tudi z izgubo telesne teže in na sploh z boljšim počutjem. Če je svet treninga in vaj zate relativno nov, si na pravem mestu, saj bova v tem zapisu raziskala, katere vaje in aktivnosti pokurijo največ kalorij.

  Navade, ki slabijo imunski sistem

  Navade, ki slabijo imunski sistem

  Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

  Živila, ki so bogata z vitamini

  Živila, ki so bogata z vitamini

  V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

  Akcija!

  HEKA Magnezij + B6 500 mg, 30 kapsul

  Original price was: 9,99 €.Current price is: 6,90 €.

  Prehransko dopolnilo HEKA Magnezij + B6 poleg magnezija vsebuje tudi vitamin B6, ki je v tej sinergistični kombinaciji še močnejši in učinkovitejši. Delovanje vitamina B6 je še posebej pomembno na področju normalnega delovanja živčnega sistema, predvsem takrat, ko smo psihično utrujeni. Pomaga tudi pri normalni presnovi beljakovin in glikogena ter normalni psihološki funkciji. Z rednim vnosom hranil pokrijemo približno 60 % potrebne dnevne količine magnezija, zato so dodatki potrebni za normalen proces delovanja celic v telesu.