/** OUTBRAIN PIXEL **/

Kako do mirnega in kakovostnega spanca

V današnjem hitrem vsakdanjiku je postal dober spanec še pomembnejši kot kadarkoli prej. Zaradi vseh izzivov, ki nam jih prinaša hiter tempo življenja, se je pogosto težko sprostiti in se pripraviti na mirno noč. Kako do mirnega in kakovostnega spanca? K sreči si lahko pri tem vsaj malo pomagamo s preprosto, a učinkovito rutino, ki lahko izboljša kakovost našega spanca. Poglejmo nekaj aktivnosti, ki jih lahko vključiš v sproščujoči ritual, ki ti ne bo vzel veliko časa, lahko pa pozitivno vpliva na tvoj spanec.

Poskrbi za odklop

Med najpomembnejše nasvete, kako do mirnega in kakovostnega spanca, zagotovo spada ta, da moraš obveeezno odložiti telefon. Predstavljaj si digitalno razstrupljanje. Kako bi izgledalo? Najbrž si predstavljaš, da to pomeni, da ugasneš vse digitalne naprave. Prav imaš. Digitalno razstrupljanje lahko čudežno vpliva na kvaliteto tvojega spanca. Svetloba, ki jo oddajajo zasloni, lahko moti naravno proizvodnjo melatonina v telesu, hormona, odgovornega za uravnavanje spanja.

Kako do mirnega in kakovostnega spanca? Vsaj eno uro pred spanjem poskusi pospraviti vse elektronske naprave, kot so pametni telefoni, tablice, prenosni računalniki. Namesto tega izberi pomirjujoče dejavnosti, kot so branje knjige, ukvarjanje s sproščujočimi hobiji … To ti bo pomagalo, da se odklopiš od digitalnega sveta, poleg tega pa bodo tvoji možgani prejeli signal, da je čas za sprostitev.

Z dihanjem do spokojnosti: vaje globokega dihanja

Če razmišljamo o tem, kako do mirnega in kakovostnega spanca, hitro pomislimo tudi na vaje za globoko dihanje. Takšne vaje so namreč odličen način za sprostitev duha in telesa pred spanjem. Če v večerno rutino vključiš samo nekaj minut globokega dihanja, lahko to pomaga zmanjšati stres in tesnobo, ki lahko vplivata na spanje. Izvajanje dihalnih vaj smo vključili tudi med nasvete za dober začetek dneva. Govorili smo o tehniki 4-7-8, si jo že preizkusil/a? Ta vaja lahko sprosti tvoje telo, zaradi tega pa lahko lažje potoneš v miren in kvaliteten spanec.  

Privošči si skodelico zeliščnega čaja

Ko razmišljamo, kako do mirnega in kakovostnega spanca, ne moremo mimo pomirjujoče skodelice zeliščnega čaja, ki je lahko čudovit del tvoje rutine pred spanjem. Odloči se za čaj brez kofeina, recimo kamiličen. Zeliščne mešanice so znane po svojih pomirjujočih lastnostih, saj pomagajo tako pri sprostitvi telesa kot pri umiritvi misli. Ko srkaš čaj, pa lahko razmisliš še ob svojem dnevu in se znebiš morebitnega stresa.

Raztezanje pred spanjem

Rahlo raztezanje pred spanjem lahko sprosti napetost v mišicah in ti pomaga utoniti v miren spanec, zato mora biti obvezno na seznamu nasvetov, kako do mirnega in kakovostnega spanca. Pomisli na področja, kjer čutiš največ napetosti – ponavadi so to vrat, ramena ali pa spodnji del hrbta. Odlična izbira so tudi različni položaji za jogo. Zelo pomembno je, da te razteze izvajaš počasi in da si z mislimi »pri stvari«, da pri tem paziš na dih in na to, kaj ti sporoča telo.  

Spalnica naj bo mirno okolje

Če je naša spalnica prava »oaza miru«, to pozitivno vpliva na kakovost našega spanja, se strinjaš? V sobi naj ne bo prevroče, naj bo temno in tiho, ti pogoji so idealno okolje za spanje. Če tega še nimaš, lahko premisliš o kakšnih zavezah, ki bodo prostor zatemnile, za preprečitev hrupa pa lahko uporabiš tudi čepke za ušesa. Občutek umirjenosti lahko poveča tudi kakšna sproščujoča vonjava. Uporabiš lahko eterično olje ali vrečko sivke. Tvoja spalnica naj bo prostor, namenjen počitku in sprostitvi, zato naj v njej ne bo nereda.  

Miren in kakovosten spanec lahko dosežeš tudi v današnjem hitrem tempu in sredi vsakdanjega vrveža. Kako do mirnega in kakovostnega spanca? Zdaj veš! Premisli, kako lahko zgornje nasvete vključiš v svojo nočno rutino in zares preizkusiš, kako delujejo! Super je, da so preprosti in ti ne bodo vzeli veliko časa. Kakovosten spanec bo ugodno vplival tudi na tvoje splošno dobro počutje, naslednji dan pa boš lahko začel/a zares poln/a energije!

SORODNE VSEBINE

8 zabavnih nasvetov za dvig energije

8 zabavnih nasvetov za dvig energije

Se ti kdaj zdi, da imaš »prazne baterije«? Se zjutraj težko upreš gumbu za dremež? Se včasih počutiš, kot da se nikakor ne moreš zbuditi? Če si na katerokoli vprašanje odgovoril/a z DA, beri dalje! Da bo nivo tvoje energije višji, smo zbrali 8 zabavnih nasvetov za dvig energije, ki ti lahko pri tem pomagajo.

Gumiji – hit med prehranskimi dopolnili

Gumiji – hit med prehranskimi dopolnili

Če pogosto bereš naše zapiše, že veš, da ti želimo pomagati pri skrbi za zdravje in dobro počutje. To je včasih težko, saj je naš vsakdanji tempo pogosto hiter, dnevi pa dolgi, naporni in stresni. Skrb za telo lahko tako hitro postavimo na stranski tir, zato je priporočljivo, da telesu pomagamo s prehranskimi dopolnili. Kaj pa, če nismo ljubitelji tablet ali kapsul? Zate imamo odlično novico, to ni več potrebno!

5 nasvetov za dober začetek dneva

5 nasvetov za dober začetek dneva

Zbrali smo 5 nasvetov za dober začetek dneva. Ker vemo, da se zjutraj ponavadi mudi, ti predlagamo takšne, ki ti ne bodo vzeli veliko časa. 

NE SPREGLEJTE