Kako do mirnega in kakovostnega spanca

V današnjem hitrem vsakdanjiku je postal dober spanec še pomembnejši kot kadarkoli prej. Zaradi vseh izzivov, ki nam jih prinaša hiter tempo življenja, se je pogosto težko sprostiti in se pripraviti na mirno noč. Kako do mirnega in kakovostnega spanca? K sreči si lahko pri tem vsaj malo pomagamo s preprosto, a učinkovito rutino, ki lahko izboljša kakovost našega spanca. Poglejmo nekaj aktivnosti, ki jih lahko vključiš v sproščujoči ritual, ki ti ne bo vzel veliko časa, lahko pa pozitivno vpliva na tvoj spanec.

Poskrbi za odklop

Med najpomembnejše nasvete, kako do mirnega in kakovostnega spanca, zagotovo spada ta, da moraš obveeezno odložiti telefon. Predstavljaj si digitalno razstrupljanje. Kako bi izgledalo? Najbrž si predstavljaš, da to pomeni, da ugasneš vse digitalne naprave. Prav imaš. Digitalno razstrupljanje lahko čudežno vpliva na kvaliteto tvojega spanca. Svetloba, ki jo oddajajo zasloni, lahko moti naravno proizvodnjo melatonina v telesu, hormona, odgovornega za uravnavanje spanja.

Kako do mirnega in kakovostnega spanca? Vsaj eno uro pred spanjem poskusi pospraviti vse elektronske naprave, kot so pametni telefoni, tablice, prenosni računalniki. Namesto tega izberi pomirjujoče dejavnosti, kot so branje knjige, ukvarjanje s sproščujočimi hobiji … To ti bo pomagalo, da se odklopiš od digitalnega sveta, poleg tega pa bodo tvoji možgani prejeli signal, da je čas za sprostitev.

Z dihanjem do spokojnosti: vaje globokega dihanja

Če razmišljamo o tem, kako do mirnega in kakovostnega spanca, hitro pomislimo tudi na vaje za globoko dihanje. Takšne vaje so namreč odličen način za sprostitev duha in telesa pred spanjem. Če v večerno rutino vključiš samo nekaj minut globokega dihanja, lahko to pomaga zmanjšati stres in tesnobo, ki lahko vplivata na spanje. Izvajanje dihalnih vaj smo vključili tudi med nasvete za dober začetek dneva. Govorili smo o tehniki 4-7-8, si jo že preizkusil/a? Ta vaja lahko sprosti tvoje telo, zaradi tega pa lahko lažje potoneš v miren in kvaliteten spanec.  

Privošči si skodelico zeliščnega čaja

Ko razmišljamo, kako do mirnega in kakovostnega spanca, ne moremo mimo pomirjujoče skodelice zeliščnega čaja, ki je lahko čudovit del tvoje rutine pred spanjem. Odloči se za čaj brez kofeina, recimo kamiličen. Zeliščne mešanice so znane po svojih pomirjujočih lastnostih, saj pomagajo tako pri sprostitvi telesa kot pri umiritvi misli. Ko srkaš čaj, pa lahko razmisliš še ob svojem dnevu in se znebiš morebitnega stresa.

Raztezanje pred spanjem

Rahlo raztezanje pred spanjem lahko sprosti napetost v mišicah in ti pomaga utoniti v miren spanec, zato mora biti obvezno na seznamu nasvetov, kako do mirnega in kakovostnega spanca. Pomisli na področja, kjer čutiš največ napetosti – ponavadi so to vrat, ramena ali pa spodnji del hrbta. Odlična izbira so tudi različni položaji za jogo. Zelo pomembno je, da te razteze izvajaš počasi in da si z mislimi »pri stvari«, da pri tem paziš na dih in na to, kaj ti sporoča telo.  

Spalnica naj bo mirno okolje

Če je naša spalnica prava »oaza miru«, to pozitivno vpliva na kakovost našega spanja, se strinjaš? V sobi naj ne bo prevroče, naj bo temno in tiho, ti pogoji so idealno okolje za spanje. Če tega še nimaš, lahko premisliš o kakšnih zavezah, ki bodo prostor zatemnile, za preprečitev hrupa pa lahko uporabiš tudi čepke za ušesa. Občutek umirjenosti lahko poveča tudi kakšna sproščujoča vonjava. Uporabiš lahko eterično olje ali vrečko sivke. Tvoja spalnica naj bo prostor, namenjen počitku in sprostitvi, zato naj v njej ne bo nereda.  

Miren in kakovosten spanec lahko dosežeš tudi v današnjem hitrem tempu in sredi vsakdanjega vrveža. Kako do mirnega in kakovostnega spanca? Zdaj veš! Premisli, kako lahko zgornje nasvete vključiš v svojo nočno rutino in zares preizkusiš, kako delujejo! Super je, da so preprosti in ti ne bodo vzeli veliko časa. Kakovosten spanec bo ugodno vplival tudi na tvoje splošno dobro počutje, naslednji dan pa boš lahko začel/a zares poln/a energije!

SORODNE VSEBINE

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Se soočaš z bolečinami v sklepih? Te to ovira pri vsakodnevnih opravilih? S težavami v sklepih se spopada veliko število ljudi. V tem zapisu bova raziskala svet sklepov – od tega, kako delujejo in zakaj so ključni zate, do razlogov za njihove bolečine.

NE SPREGLEJTE