Cink, mineral za zdrav življenjski slog

Ko govorimo o prehrani, pogosto slišimo o bistvenih, ključnih vitaminih in mineralih, ki so pomembni za naše zdravje. Cink je eden tistih mineralov, ki je pogosto spregledan, vendar ima ključno vlogo pri vzdrževanju splošnega dobrega počutja. Kakšne so prednosti cinka za naše telo, zakaj ga potrebujemo?

Kaj je cink?

Cink je esencialen mineral, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti, ki so pomembne za delovanje telesa in splošno počutje. Vključen je v številne pomembne telesne funkcije, krepi imunski sistem, prispeva k normalni sintezi DNK in rasti celic. Cink najdemo v številnih živilih, npr. v mesu, morskih sadežih, mlečnih izdelkih in polnozrnatih žitih. Ste vedeli, da se uporablja v proizvodnji številnih vsakdanjih predmetov, vključno z baterijami, kozmetiko in gnojili? Uporabljali so ga tudi v medicinske namene, starogrški in rimski zdravniki so cinkov oksid namreč uporabljali za zdravljenje kožnih bolezni.

Krepi imunost

Ena najpomembnejših prednosti cinka je njegova vloga pri krepitvi imunskega sistema. Cink namreč pomaga proizvajati in aktivirati imunske celice, ki so pomemben obrambni zid pri boju proti okužbam in virusom. Nekatere študije so pokazale, da dodatki cinka skrajšajo trajanje in intenziteto prehlada, pomagajo pa lahko tudi pri preprečevanju okužb dihal.

Pomaga pri celjenju ran

Cink ugodno vpliva tudi na celjenje ran. Pomaga spodbujati rast in obnavljanje tkiv, poleg tega pa lahko tudi lajša vnetja in okužbe.

Cink za zdravo kožo

Če se želimo znebiti drobnih gubic na obrazu, je o cinku zagotovo vredno razmisliti. To hranilo namreč pomaga pri uravnavanju proizvodnje olja, zmanjša vnetje, poleg tega pa spodbuja proizvodnjo kolagena, vse to pa bo koristilo zdravju naše kože. Poleg tega, da lahko zmanjša vnetje, se uspešno bori tudi z bakterijami, kar še posebej koristi koži, nagnjeni k aknam.

Izboljša kognitivno funkcijo

Pri razmišljanju o prednostih cinka ne smemo pozabiti na vpliv, ki ga ima cink na delovanje možganov. To hranilo lahko izboljša kognitivne funkcije, jemanje dodatkov cinka pa se še posebej priporoča starejšim odraslim, saj cink ugodno vpliva na spomin in pozornost.

Pomanjkanje cinka

Pomanjkanje cinka je precej pogosto, še posebej v manj razvitih državah, kjer prehrana morda ne vsebuje živil, bogatih s cinkom. Pomanjkanje cinka se lahko kaže pri počasnejši rasti pri otrocih in oslabljenem delovanju imunskega sistema, vodi pa lahko tudi do različnih zdravstvenih težav, vključno s povečanim tveganjem za okužbe, depresijo in kognitivnimi motnjami.

Živila, bogata s cinkom

Na srečo je cink prisoten v mnogo živilih, zato ga lahko v prehrano vključimo relativno preprosto. Nekateri najboljših prehranskih virov cinka so ostrige, govedina, piščanec, oreščki, semena, polnozrnata živila in mlečni izdelki.

Čeprav ga telo potrebuje le v majhnih količinah, je cink bistvenega pomena za splošno zdravje, naše telo pa ga ne proizvaja sámo, zato ga moramo vnesti s prehrano ali dodatki, kot je tudi HEKA Cink, ki bo nedvomno zadostil potrebam vašega telesa po cinku. Da bomo zares na pravi poti do dobrega počutja in zdravja, seveda ne smemo pozabiti na pestro prehrano in dovolj gibanja. Sploh spomladi imamo za to res ogromno priložnosti!

SORODNE VSEBINE

Vaje in aktivnosti, ki pokurijo največ kalorij

Vaje in aktivnosti, ki pokurijo največ kalorij

Januar je po navadi čas, ko začneš z izpolnjevanjem novoletnih zaobljub. Te so velikokrat povezane tudi z izgubo telesne teže in na sploh z boljšim počutjem. Če je svet treninga in vaj zate relativno nov, si na pravem mestu, saj bova v tem zapisu raziskala, katere vaje in aktivnosti pokurijo največ kalorij.

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

NE SPREGLEJTE