Cink, mineral za zdrav življenjski slog

Ko govorimo o prehrani, pogosto slišimo o bistvenih, ključnih vitaminih in mineralih, ki so pomembni za naše zdravje. Cink je eden tistih mineralov, ki je pogosto spregledan, vendar ima ključno vlogo pri vzdrževanju splošnega dobrega počutja. Kakšne so prednosti cinka za naše telo, zakaj ga potrebujemo?

Kaj je cink?

Cink je esencialen mineral, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti, ki so pomembne za delovanje telesa in splošno počutje. Vključen je v številne pomembne telesne funkcije, krepi imunski sistem, prispeva k normalni sintezi DNK in rasti celic. Cink najdemo v številnih živilih, npr. v mesu, morskih sadežih, mlečnih izdelkih in polnozrnatih žitih. Ste vedeli, da se uporablja v proizvodnji številnih vsakdanjih predmetov, vključno z baterijami, kozmetiko in gnojili? Uporabljali so ga tudi v medicinske namene, starogrški in rimski zdravniki so cinkov oksid namreč uporabljali za zdravljenje kožnih bolezni.

Krepi imunost

Ena najpomembnejših prednosti cinka je njegova vloga pri krepitvi imunskega sistema. Cink namreč pomaga proizvajati in aktivirati imunske celice, ki so pomemben obrambni zid pri boju proti okužbam in virusom. Nekatere študije so pokazale, da dodatki cinka skrajšajo trajanje in intenziteto prehlada, pomagajo pa lahko tudi pri preprečevanju okužb dihal.

Pomaga pri celjenju ran

Cink ugodno vpliva tudi na celjenje ran. Pomaga spodbujati rast in obnavljanje tkiv, poleg tega pa lahko tudi lajša vnetja in okužbe.

Cink za zdravo kožo

Če se želimo znebiti drobnih gubic na obrazu, je o cinku zagotovo vredno razmisliti. To hranilo namreč pomaga pri uravnavanju proizvodnje olja, zmanjša vnetje, poleg tega pa spodbuja proizvodnjo kolagena, vse to pa bo koristilo zdravju naše kože. Poleg tega, da lahko zmanjša vnetje, se uspešno bori tudi z bakterijami, kar še posebej koristi koži, nagnjeni k aknam.

Izboljša kognitivno funkcijo

Pri razmišljanju o prednostih cinka ne smemo pozabiti na vpliv, ki ga ima cink na delovanje možganov. To hranilo lahko izboljša kognitivne funkcije, jemanje dodatkov cinka pa se še posebej priporoča starejšim odraslim, saj cink ugodno vpliva na spomin in pozornost.

Pomanjkanje cinka

Pomanjkanje cinka je precej pogosto, še posebej v manj razvitih državah, kjer prehrana morda ne vsebuje živil, bogatih s cinkom. Pomanjkanje cinka se lahko kaže pri počasnejši rasti pri otrocih in oslabljenem delovanju imunskega sistema, vodi pa lahko tudi do različnih zdravstvenih težav, vključno s povečanim tveganjem za okužbe, depresijo in kognitivnimi motnjami.

Živila, bogata s cinkom

Na srečo je cink prisoten v mnogo živilih, zato ga lahko v prehrano vključimo relativno preprosto. Nekateri najboljših prehranskih virov cinka so ostrige, govedina, piščanec, oreščki, semena, polnozrnata živila in mlečni izdelki.

Čeprav ga telo potrebuje le v majhnih količinah, je cink bistvenega pomena za splošno zdravje, naše telo pa ga ne proizvaja sámo, zato ga moramo vnesti s prehrano ali dodatki, kot je tudi HEKA Cink, ki bo nedvomno zadostil potrebam vašega telesa po cinku. Da bomo zares na pravi poti do dobrega počutja in zdravja, seveda ne smemo pozabiti na pestro prehrano in dovolj gibanja. Sploh spomladi imamo za to res ogromno priložnosti!

SORODNE VSEBINE

TOP 5 spomladanskih aktivnosti na prostem

TOP 5 spomladanskih aktivnosti na prostem

Končno smo dočakali lepše vreme, ki je kot nalašč za preživljanje prostega časa v naravi. TOP 5 spomladanskih aktivnosti na prostem ima vrsto blagodejnih učinkov na naše zdravje in dobro počutje. Preverite, kakšne.

Kofein, naravni ojačevalec energije

Kofein, naravni ojačevalec energije

Poleg tega, da nas ohranja budne, ima kofein še mnoge druge prednosti. Preberite, kako lahko izboljša vaš vsakdan in kako vam lahko pomaga pri vadbi.

Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu

Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu

Preverite, kako lahko magnezij pripomore k izboljšanju vašega počutja in spoznajte ključno vlogo, ki jo ima ta pomemben mineral pri uravnavanju metabolizma in splošnem zdravju. Spoznajte načine, kako lahko vnos magnezija povečate z ustrezno prehrano in kako vam lahko pri tem pomagajo prehranska dopolnila.