6 nasvetov za počasnejše staranje

Če si želiš izvedeti, kako lahko z majhnimi spremembami vsakodnevnih navad upočasniš staranje in poskrbiš za boljše počutje, potem si na pravem mestu! Skupaj si bomo pogledali nekaj praktičnih nasvetov, ki bodo poskrbeli, da te bodo na naslednji obletnici konca srednje šole vsi spraševali, kaj počneš, da tako dobro skrivaš svoja leta.

Telesna aktivnost upočasnjuje staranje

Ne maraš telovadbe? Pa veš, koliko pozitivnih učinkov ima za tvoje zdravje? Ne samo, da redna telesna aktivnost skrbi, da si v dobri telesni kondiciji, ampak pripomore tudi k upočasnjevanju znakov staranja. Kakršnakoli oblika telovadbe spodbuja tvoj krvni pretok, skrbi za zdravje tvojega srca in ohranja tvoje mišice agilne. Ni potrebno veliko, dovolj je že, da se odpraviš na sprehod v naravo. Tukaj najdeš tudi nekaj predlogov, za bolj zabavne oblike telovadbe.

Poleg tega telovadba skrbi za splošno dobro počutje, saj sodeluje pri sproščanju dopamina, ohranja pozitivno naravnanost ter zmanjšuje stres. Vpliva tudi na kakovost tvojega spanca, ki ima pomembno vlogo pri upočasnjevanju znakov staranja.

Zaščita pred soncem je zelo pomembna!

Za preprečevanje staranja je ključna tudi zaščita pred soncem, saj sončna svetloba vsebuje škodljivo ultravijolično sevanje, ki lahko povzroči resne poškodbe na tvoji koži. Prekomerna izpostavljenost UV-sevanju pospešuje staranje kože, kar se kaže v zgodnjih gubicah, večjih pigmentnih madežih ter izgubi elastičnosti kože. Zaščitni ukrepi, ki jih lahko uporabiš, vključujejo izogibanje soncu med 11:00 in 16:00 uro ter uporabo sončne kreme z zaščitnim faktorjem. Kremo nanesi 30 minut pred odhodom na sonce in se ponovno namaži vsaki 2 uri. Ne pozabi na zaščito tudi v oblačnih dneh, saj lahko UV žarki prodrejo skozi oblake. Izpostavljenost UV-sevanju traja vse leto, tudi ob oblačnih dneh in pozimi.Veš, kaj pomeni uravnotežena prehrana?

Hrano se velikokrat povezuje z boljšim počutjem in zdravjem. Uravnotežena prehrana je namreč lahko tvoje skrito orožje v boju proti staranju. Poskrbi, da bo na tvojem krožniku dovolj sadja, zelenjave, beljakovin in nenasičenih maščob, kar bo tvojemu telesu zagotovilo potrebno energijo za optimalno delovanje. Posledica tega je lahko tudi manjše število gub in boljše splošno počutje. Uravnotežena prehrana ima tako pomemben vpliv na proces staranja, saj telesu zagotavlja potrebne hranilne snovi za ohranjanje zdravja.

Poznaš kolagen in njegov vpliv na naše telo? Ga s hrano zaužiješ dovolj? Po 20. letu starosti začne namreč tvorba lasnega kolagena v telesu upadati, zato si lahko pomagaš s prehranskim dopolnilom HEKA Kolagen Shot. Kolagen namreč pomaga pri preprečevanju gub in izpadanju las, prav tako pa skrbi za lepe in sijoče lase, za močne in čvrste nohte ter za poenoten ten kože.

Zmanjšanje stresa in kakovosten spanec

Stres in spanec sta medsebojno povezana. Stres neposredno vpliva na slabšo kakovost spanja, kar pa lahko pospeši znake staranje. Kakovosten spanec je kot magični eliksir za tvoje telo, saj pomaga pri regeneraciji celic, zmanjšuje utrujenost in skrbi za dobro počutje. Te zanima, kako lahko zmanjšaš prisotnost stresa v svojem življenju? Ko se znajdeš v stresni situaciji, si zapomni, da bo minilo, ter preizkusi eno od metod sprostitve. Lahko poskusiš z meditacijo, poslušaš umirjeno glasbo ali se odpraviš na sprehod v naravo. Prav tako je ključna preventiva, saj redno izvajanje tehnik sprostitve zmanjša tveganje za stres in ublaži njegovo intenzivnost.Ohranjaj socialne stike

Ohranjanje socialnih stikov je izjemnega pomena za tvoje življenje in to ne glede na tvojo starost. Ohranja te mladega na znotraj, pa tudi na zunaj. Druženje z ljudmi, ki so ti blizu, spodbuja sproščanje serotonina, ki mu drugače pravimo tudi hormon sreče. Srečnejše življenje lahko zmanjša stres in pomaga pri daljšemu in kakovostnejšemu življenju. Malo za šalo, malo za res – pazi, da druženja ne bodo vključevala preveč smejanja; saj veš, tudi smejanje povzroča gubice. =)

Izogibaj se alkoholu in cigaretam

Tako prekomerno uživanje alkohola kot kajenje cigaret znatno pospešujeta znake staranja. Če pogosto in prekomerno uživaš alkohol, ti to prinaša zdravstvena tveganja, med katerimi so povišan krvni tlak, motnje delovanja jeter, žilne bolezni in razne duševne težave.
Cigaretni dim vsebuje več kot 4.000 kemičnih spojin in vključuje več kot 50 znanih rakotvornih strupov. Tveganja, ki se pojavijo, če kadiš, vključujejo možnost nastanka različnih pljučnih bolezni, okvare pri delovanju srčno-žilnega sistema in tudi hitrejše znake staranja.

Sedaj poznaš 6 načinov, ki jih lahko preprosto vključiš v svoje življenje in tako poskrbiš zase in za svoje zdravje. Ne pozabi, ključ do upočasnitve staranja ni le v tem, da smo videti mlajši, ampak tudi to, da se počutimo mlajše. Vso srečo!

SORODNE VSEBINE

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Se soočaš z bolečinami v sklepih? Te to ovira pri vsakodnevnih opravilih? S težavami v sklepih se spopada veliko število ljudi. V tem zapisu bova raziskala svet sklepov – od tega, kako delujejo in zakaj so ključni zate, do razlogov za njihove bolečine.

NE SPREGLEJTE