5 razlogov, zakaj moramo vitamine vključiti v naš vsakdan

Ko pomislimo na naše splošno zdravje in dobro počutje, skoraj istočasno pomislimo tudi na vitamine. Vitamini in minerali so odločilni za zdravje in normalno delovanje organizma. Sodelujejo pri pomembnih funkcijah in nam pomagajo pri premagovanju okužb, poleg tega pa imajo še veliko drugih pozitivnih vplivov na naše počutje. Poglejmo 5 načinov, kako lahko vitamini izboljšajo naše splošno počutje. Zakaj je tako pomembno, da jih vključimo v vsakdanjo rutino?

1. Krepijo naš imunski sistem

Na kaj najprej pomislimo, ko se nas loteva prehlad? Na limone in pomaranče, torej vitamine! Vitamini krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo, da preprečimo razvoj bolezni ali pa da se hitreje pozdravimo. Za krepitev imunskega sistema sta pomembna predvsem vitamina A in C.2. Prispevajo k umskim zmogljivostim

Da naši možgani delujejo kot dobro utečen stroj, skrbijo vitamini B5, B6, B9 in B12. Vitamin B5 skrbi za ohranjanje pravilne komunikacije med možgani in živčevjem, s tem pa prispeva k umskim zmogljivostim. Za zdrav razvoj možganov so pomembni predvsem B6, B9 in B12, ki pripomorejo tudi k ohranjanju zbranosti in spomina.

3. Skrbijo za zdravo kožo

Z zadostnim vnosom vitaminov bomo poskrbeli tudi za zdravje kože, las in zob. Pri zdravju kože moramo izpostaviti predvsem vitamin B3, ki poleg skrbi za zdravo kožo sodeluje tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in pravilnem delovanju živčevja in prebavil.

4. Krepijo kosti in mišice

Za zdravje kosti in zob je pomemben predvsem vitamin D, ki prispeva tudi k normalni ravni kalcija v krvi.5. Povečajo energijo in vitalnost

Zadosten vnos vitaminov bo pripomogel tudi k našemu splošnemu dobremu počutju. Vitamin B1 bo našemu telesu pomagal pri proizvodnji energije in pomagal izboljšati naše razpoloženje, vitamini B6, B9 in B12 pa prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Seznamu koristi vitaminov skoraj ni videti konca! Če povzamemo, vitamini so bistvena hranila, ki lahko v veliki meri vplivajo na naše splošno zdravje in dobro počutje. Pomembno je, da v vsakodnevno rutino vključimo različne vitamine, saj bomo s tem okrepili imunski sistem in podprli delovanje možganov, spodbujali zdravo kožo, okrepili kosti in mišice ter povečali vitalnost.

Bistveno je, da uživamo pestro in uravnoteženo prehrano, bogato s polnovrednimi živili. Prehrana je namreč odličen način za vnos vitaminov v telo. Ker pa se rado zgodi, da v naši prehrani pride do kakšne vrzeli, si lahko pri tem pomagamo z jemanjem multivitaminskih dodatkov. Pri tem moramo biti pozorni, da izberemo izdelek, ki vsebuje različne vitamine in minerale. Takšen je tudi HEKA Multivitamin Shot, v katerem je kar 12 vitaminov, številni minerali in super živila, ki mu dajejo maksimalno moč.

Multivitaminski dodatek nam pomaga pri vnosu vitaminov v telo, kljub temu pa ne smemo pozabiti, da moramo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja v prvi vrsti poskrbeti sami, prehransko dopolnilo pa naj nam služi kot podpora.

SORODNE VSEBINE

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

Vas bolijo sklepi?

Vas bolijo sklepi?

Se soočaš z bolečinami v sklepih? Te to ovira pri vsakodnevnih opravilih? S težavami v sklepih se spopada veliko število ljudi. V tem zapisu bova raziskala svet sklepov – od tega, kako delujejo in zakaj so ključni zate, do razlogov za njihove bolečine.

NE SPREGLEJTE