5 nasvetov za boljši tek

Če tudi ti preprosto obožuješ tek, moraš nujno prebrati 5 nasvetov za boljši tek. Ne glede na to, ali je maraton zate »mala malica« ali pa svojo tekaško pot šele začenjaš – zate imamo nekaj uporabnih nasvetov za tekaške podvige. Tek ni le postavljanje ene noge pred drugo – tek je fantastičen način, da izboljšaš svojo telesno pripravljenost, zbistriš misli in preprosto uživaš. Zaveži superge in preberi 5 nasvetov za boljši tek.

Raje tečeš v družbi?

Tek se lahko včasih zdi kot solo aktivnost, ni pa nujno tako. Družba »tekaškega prijatelja« lahko popestri tvoje tekaške izlete. Tvoji teki bodo bolj prijetni, družba pa ti lahko pomaga tudi pri motivaciji. Kdo si ne bi želel družbe ob osvojeni razdalji ali okrepčilu po teku? Pridruži se prijatelju, ki obožuje tek ali pa navduši nekoga, ki želi poskusiti, pa se še ni opogumil!


5 nasvetov za boljši tek

Te običajna trasa že dolgočasi?

Eden najboljših načinov, da bo tek še naprej zabaven in vznemirljiv, je, da ves čas skrbiš, da so tvoji treningi raznoliki. Naj te ne bo strah zaviti z običajne trase in raziskati nove poti in terene. Razišči poti v parku, šprintaj po pesku na plaži ali poskusi s tekom v hrib! Različne vadbe bodo poskrbele, da ti pri teku ne bo dolgčas, poleg tega pa bodo vključene tudi različne mišične skupine, kar bo izboljšalo tvojo splošno moč in vzdržljivost.

Poskrbi za prehrano

Tako kot avto potrebuje gorivo za vožnjo, tvoje telo potrebuje ustrezno prehrano, da zmore treninge. Združi prijetno s koristnim in razišči, kateri prigrizki najbolj ustrezajo tvojemu telesu pred in po teku. Pripravi si smuti z najljubšim sadjem ali malico, ki bo poskrbela za dvig energije pred treningom, ko zaključiš, pa se bo zagotovo prilegla osvežilna športna pijača.

Ne pozabi, svojemu telesu moraš zagotoviti dovolj energije in s prehrano poskrbeti, da bodo treningi karseda učinkoviti. Če te med tekom pogosto presenetijo krči, razmisli o jemanju magnezijevih dopolnil. Več o učinkih tega pomembnega minerala lahko prebereš v blogu Magnezij: vse, kar morate vedeti o tem pomembnem mineralu, prav pa ti bo prišel tudi HEKA magnezij, ki vsebuje tudi za telo zelo pomemben vitamin B6.

Če imaš težave s sklepi in te spremljajo bolečine, pa si lahko prebereš kaj več o glukozaminu, ki ti lahko pri tem pomaga.Poslušaj svoje telo in si vzemi čas za počitek

Čeprav te lahko zagrabi prava tekaška vnema in o počitku sploh ne razmišljaš, je zelo pomembno, da poslušaš svoje telo. Tek je lahko zahteven, zato je potrebno paziti, da ne pretiravamo, saj lahko pride do neljubih poškodb. Brez slabe vesti si lahko vzamemo kakšen dan ali več počitka. Razmisliš lahko tudi o kakšnih drugih dejavnostih, npr. jogi ali plavanju.

Postavi cilj in ne pozabi ne proslavljanje

Če želiš poskrbeti, da bo tvoja motivacija ostala na visokem nivoju, si postavi realne cilje in si vzemi čas, da jih proslaviš? Cilji so lahko različni: lahko osvojiš novo razdaljo, izboljšaš čas ali pa to, da ohranjaš doslednost pri teku … Vsak dosežen cilj si zasluži priznanje!

Se ti zdi, da ti bodo ti nasveti pomagali pri tem, da tvoje tekaško potovanje postane še bolj vznemirljivo? Ne pozabi – tek ni samo oblika vadbe, je mnogo več kot samo fizična aktivnost. Lahko je prava pustolovščina, ki ti bo prinesla veliko veselja! Pa prijeten tek!

SORODNE VSEBINE

Vaje in aktivnosti, ki pokurijo največ kalorij

Vaje in aktivnosti, ki pokurijo največ kalorij

Januar je po navadi čas, ko začneš z izpolnjevanjem novoletnih zaobljub. Te so velikokrat povezane tudi z izgubo telesne teže in na sploh z boljšim počutjem. Če je svet treninga in vaj zate relativno nov, si na pravem mestu, saj bova v tem zapisu raziskala, katere vaje in aktivnosti pokurijo največ kalorij.

Navade, ki slabijo imunski sistem

Navade, ki slabijo imunski sistem

Smo v času praznikov, kar velikokrat pomeni, da so naše slabe navade še bolj na udaru. Si tudi ti med tistimi, ki za praznike pojedo velike količine hrane in se prepustijo alkoholu? Na srečo obstajajo načini, ki ti pomagajo preprečiti, da bi slabe navade preveč vplivale na tvoj imunski sistem.

Živila, ki so bogata z vitamini

Živila, ki so bogata z vitamini

V današnjem hitrem tempu življenja je ključnega pomena, da svojemu telesu zagotoviš potrebna hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje. Med najpomembnejšimi hranili so gotovo vitamini, ki so bistveni za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Poskrbite za svoje počutje med prazniki

Prazniki so čas veselja in zabave, a prinašajo tudi izzive, kot so osamljenost, prenajedanje in mrzlo vreme. V tem zapisu bova raziskala, kako ohraniš povezanost in toplino v hladnih dneh, se izogneš prazničnemu prenajedanju ter kljubuješ zimski melanholiji.

NE SPREGLEJTE